Foto: BaniiNostri.ro
Guvernul crede ca va elimina operatiunile speculative
Daca ai cumparat o parcela de teren sau o vila si o vinzi in mai putin de trei ani, statul iti ia 10% din diferenta de pret.
A intrat in vigoare, la data de 1 mai, Ordonanta de Urgenta 571/2005. Actul normativ prevede impozitarea diferentei obtinute de catre persoanele fizice din revanzarea unui bun imobiliar. Cota este de 10% si se aplica numi atunci cand tranzactia se produce la mai putin de trei ani de la achizitionare.
De exemplu, un cetatean cumpara un teren cu 500 milioane de lei si il vinde peste doi ani cu 800 de milioane. El a scos un profit brut de 300 milioane de lei. Din aceasta suma, i se percepe 10%, asadar 30 milioane de lei. Ramane cu un "net" de 270 milioane de lei.
Decizia are ca scop limitarea operatiunilor speculative, care se fac indeosebi la terenuri. In ultimii ani, multe loturi au fost cumparate special pentru a fi revandute dupa putin timp. Se "ochesc" de obicei parcele aflate in apropierea unor viitoare obiective de interes, cum ar fi autostrazile sau centrele comerciale.
Retrocedarile beneficiaza de scutire
Reglementarea contine si unele exceptii.
Astfel, conform ordonantei, nu se impoziteaza urmatoarele venituri din transferul proprietatilor imobiliare: venitul obtinut din transferul proprietatii asupra imobilelor, constructii si terenuri, pentru care contribuabilului i-a fost reconstituit dreptul de proprietate in conditiile legislatiei in vigoare (retrocedari); venitul obtinut din transferul proprietatii asupra constructiilor cu
destinatia de locuinta si terenul aferent acestora, detinute cu titlu de proprietar o perioada mai mare de trei ani; venitul obtinut din transferul bunurilor imobiliare dobandite de contribuabil prin mostenire legala sau donatie intre rude pana la