Guvernatorul Mugur Isarescu a dezvaluit, ieri, ca amanarea in doua randuri a liberalizarii contului de capital nu a fost o decizie prudentiala a BNR, ci o cerinta directa din partea Fondului Monetar International. "Dupa ce BNR a anuntat o data in vara trecuta si a doua oara in toamna amanarea liberalizarii accesului nerezidentilor la depozitele in lei, relatiile dintre Romania si UE au devenit critice. Atunci s-a pus problema decalarii datei de aderare", a declarat Isarescu. Potrivit guvernatorului, BNR a luat ulterior decizia sa scada in ritm alert dobanda pentru a o aduce la un nivel cat de cat sustenabil pentru liberalizare, eveniment care s-a petrecut pe 11 aprilie. Termenul impus de UE ar fi expirat in iunie. Pentru ca FMI a considerat ca BNR face o miscare riscanta, a venit cu binecunoscutul program fiscal dur care sa contracareze eventualele efecte negative ale liberalizarii contului de capital.
Cresterea preturilor la utilitati si majorarea accizelor de luna trecuta au generat o inflatie prognozata de 4,5% in acest an, obligand banca centrala ca in curand sa ia unele masuri de mentinere si chiar micsorare a preturilor libere in asa fel incat la sfarsitul anului sa avem o inflatie de 7%, a declarat, ieri, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
"Numai preturile ce intra in inflatia programata, din recalcularea tarifelor administrate si din accize, au generat o inflatie de 1,5 la suta pe luna aprilie. Este un procent peste asteptari. Pe cale de consecinta am refacut estimarile privind tinta de inflatie. La inceputul anului spuneam ca majorarile programate vor genera jumatate din tinta de inflatie pe acest an. Astazi, spunem ca din cresterea preturilor administrate si majorarea accizelor va iesi o inflatie de 4,5%. Aceasta inseamna ca alte preturi trebuie sa avanseze cu sub 3% pentru a ne atinge obiectivul, de 7% la finalul anului, pe care ni-l mentinem, d