Multi dintre noi justificam folosirea software-ului piratat prin faptul ca nu ne permitem unul cu licenta. Totusi, in loc sa piratam, putem folosi alternative gratuite, care se pot dovedi foarte bune. Un exemplu este OpenOffice, concurentul Microsoft Office. OpenOffice isi are inceputurile in StarOffice de la Sun.
Conform producatorilor, scopul acestui proiect este de a realiza o suita office gratuita, la standarde inalte, care sa functioneze pe majoritatea sistemelor de operare. Microsoft Office a fost si este in continuare o solutie foarte buna, oferind destul de multe funtionalitati in plus fata de concurenta. Totusi, are un singur dezavantaj major. Licenta are un pret destul de piperat.
Pentru un utilizator care vrea doar sa scrie o scrisoare in Word sau sa tina evidenta cheltuielilor in Excel, pretul nu se justifica in cele mai multe din cazuri. In acceasi situatie se pot afla si firmele mai mici, pentru care orice cheltuiala in plus nu este niciodata binevenita. In acest moment exista doua versiuni a suitei de la OpenOffice.
O versiune mai veche si o varianta aflata in teste, cu mai multe functionalitati, dar inca instabila. In general, OpenOffice este asemanator cu produsul Microsoft, inclusiv la modul in care sunt dispuse butoanele. Este intr-un fel explicabil, deoarece cei de la OpenOffice au vrut sa-i ajute pe utilizatori sa migreze cat mai usor spre produsul lor.
In plus, asa cum am spus si mai sus, Microsoft Office este un produs reusit si nu se justifica reinventarea functilor de baza.
Interfata OpenOffice, mai putin prietenoasa
Cu toata straduinta celor de la OpenOffice, interfata nu pare la fel de prietenoasa ca cea de la Microsoft, iar functiile mai avansate, se pot dovedi mai dificil de invatat. Totusi, pe site-ul www.tutorialsforopenoffice.org exista cateva tutoriale care se pot dovedi