Instantele romanesti care l-au reabilitat pe Pacepa i-au recunoscut 27 de ani de munca „in conditii speciale", ceea ce a facut ca, la calculul pensiei, pentru fiecare an de activitate sa i se puna unul si jumatate. In total, 41 de ani de serviciu au dat o pensie de peste 1.000 de dolari. Dar „conditii speciale" inseamna acea activitate ce presupune riscul maxim pentru cel care o practica.
Din cei 27 de ani activi pina la defectarea in SUA, Pacepa a petrecut 19 in deplina siguranta, in tara: cinci ca elev la Securitate si 14 ca adjunct al sefului DIE, si doar opt in misiuni riscante in strainatate. Avocatul lui Pacepa se gindeste sa deschida proces pentru plata retroactiva a pensiei din momentul defectarii, august 1978, pina la zi.
Asta ar adauga in conturile fostului spion inca 340.000 de dolari.
Din 27 de ani de serviciu, Ion Mihai Pacepa a lucrat ca spion doar opt. Restul cuprinde cei cinci ani cit a fost elev la Scoala Militara si alti 14 ca sef in Centrala DIE. Casa de Pensii i-a recunoscut insa pe toti 27 ca fiind lucrati „in conditii speciale", fapt care i-a umflat pensia.
Casa de Pensii a Ministerului Administratiei si Internelor a emis la 21 aprilie 2005, in baza dosarului elaborat de Serviciul de Informatii Externe, decizia de pensionare a lui Ion Mihai Pacepa, in urma reabilitarii acestuia in justitie.
Decizia recunoaste celui mai celebru spion roman o „vechime in serviciu de 41 de ani, inclusiv sporul de vechime, pentru activitate de 27 de ani desfasurata in grupa I de munca (conditii speciale)", potrivit MAI.
Potrivit legii privind pensiile militare de stat, fiecare an lucrat „in conditii speciale" se calculeaza la pensie ca fiind un an si jumatate, astfel incit cei 27 de ani de activitate efectiva ca militar ai lui Pacepa s-au transformat, la calculul pensiei, in 41 de ani. Legea ins