Reglementarile noului Regulament Valutar nu se refera doar la accesul nerezidentilor pe piata bancara romaneasca, ci ofera si cateva portite pentru romanii interesati sa transfere valuta din Romania in strainatate.
In momentul intrarii in vigoare a noului Regulament Valutar, atentia pietei a fost indreptata exclusiv spre modul in care se permite accesul strainilor pe piata financiara romaneasca.
Cum liberalizarea contului de capital a decurs fara probleme, deocamdata, atentia actorilor financiari incepe sa se indrepte si spre celelalte aspecte reglementate de Regulament. Asa cum este prevazut in calendarul de liberalizare a circulatiei capitalurilor, romanii nu-si vor putea deschide conturi curente sau depozite bancare in strainatate decat cu autorizarea BNR.
Aceste operatiuni vor putea fi liberalizate intr-adevar abia de la 1 septembrie 2006. Totusi, pentru societatile comerciale sau alte entitati romanesti este posibila deschiderea de conturi in strainatate incepand cu data de 11 aprilie.
Bineinteles, pentru a se putea realiza acest lucru fara incalcarea legii, respectivele entitati trebuie sa aiba fie sucursale, fie agentii, reprezentante sau birouri autorizate sa functioneze in strainatate. In conditiile in care o societate romaneasca detine un astfel de birou in strainatate, acesta din urma este asimilat de legislatia romaneasca la categoria „nerezidenti".
In acest context, birourile respective isi pot deschide conturi la bancile din strainatate fara sa aiba nevoie de autorizatia BNR, conturi care nu sunt percepute ca fiind conturi externe deschise de rezidentii romani.
„Acest lucru inseamna ca, in cadrul relatiilor comerciale (indeosebi cele sub forma contractelor de consultanta) cu societatea-mama, aceste birouri din strainatate se transforma in vehicule de incasari si plati, directionate s