La Ministerul Afacerilor Externe (MAE) se apropie valul schimbarilor: pensionari, reasezari si noi angajari. In exclusivitate pentru "Evenimentul zilei", ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, afirma ca aceste schimbari vor tinti toate zonele esentiale in indeplinirea politicii externe a Romaniei.
"In a doua parte a anului 2005 sau la inceputul anului viitor vom demara o operatiune vasta de recalibrare a misiunilor diplomatice", a declarat, in exclusivitate pentru "Evenimentul zilei", Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul afacerilor externe, cu ocazia vizitei oficiale in SUA, incheiata la finele saptaminii trecute.
"Vom reconstrui misiunea diplomatica de la Bruxelles (...) astfel incit sa fie o misiune capabila sa reprezinte Romania in calitate de observator la Uniunea Europeana", a precizat seful diplomatiei romane.
Ramine de vazut ce loc isi vor gasi "dinozaurii" diplomatiei romanesti in MAE si in ce masura schimbarile pregatite vor reusi sa inlocuiasca sistemul PCR (pile-cunostinte-relatii) pe baza caruia functioneaza majoritatea institutiilor romanesti.
Vor disparea "dinozaurii"?
Afirmatiile sefului diplomatiei romane privind orientarea atentiei spre ambasade si misiuni diplomatice cheie in promovarea politicii externe a Romaniei conduc la ideea ca pe lista celor ce ar putea fi inlocuiti se afla si reprezentanti ai Romaniei din Marea Britanie, SUA, Bruxelles (deja confirmat).
In acest context, unul dintre cele mai pomenite nume este cel al lui Dan Ghibernea, ambasadorul Romaniei in Regatul Unit, cunoscut drept unul dintre apropiatii fostului premier Adrian Nastase. Surse diplomatice afirma ca numirea lui ca ambasador la Londra a fost un fel de consolare pentru ca nu a primit postul de sef al spionajului romanesc.
Lista ambasadorilor controversati cuprinde si alte nume de