Aradul a pierdut o investitie din partea uneia dintre cele mai mari companii europene, care a decis sa-si inceapa afacerea in Polonia.
Compania germana MAN, care intentiona sa deruleze la Arad o investitie greenfield de 40 de milioane de euro, a renuntat la acest proiect in februarie 2004, pentru ca angajatii sai, veniti din Germania, au constatat ca nu au unde sa se distreze si unde sa mearga la cumparaturi.
„Cei de la MAN au cerut 150 de hectare, cu utilitatile aferente, pe care sa-si poata ridica o fabrica ce avea sa ansambleze 15.000 de camioane pe an.
Doar orasul Arad le-a putut pune la dispozitie o asemenea suprafata, dar, dupa ce au venit si au vazut, au plecat a doua zi si ne-au spus ca nu mai sint interesati", a declarat Sorin Vasilescu, consilier in cadrul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), cel care i-a condus pe nemti la Arad.
„I-am condus la teren, care, spre ghinionul nostru, era imbibat cu apa pentru ca tocmai se topise zapada si, dupa ce au stat o ora acolo, au plecat sa viziteze orasul. Au vazut ca Aradul nu avea o oferta substantiala din punct de vedere medical sau cultural. Trebuia sa aiba de unde sa cumpere si unde sa se distreze. Chiar discutau cit e pina la Budapesta, unde urmau sa mearga la cumparaturi.
A doua zi, la 7 dimineata au plecat, iar investitia se deruleaza in Polonia", a precizat Vasilescu.
Vin cu familia
Cei de la ARIS au explicat ca o investitie greenfield straina presupune mutarea pe mai multi ani a angajatilor straini ai firmei respective, cu familii cu tot. Or aici, componenta culturala este foarte importanta: au fost cazuri in care unii investitori au renuntat la o afacere pentru ca nu existau in zona scoli cu predare intr-o limba straina.
Tot de aspectul cultural tin magazinele sau locurile de distractie, care sint foarte impor