Teoretic orice proprietar de suprafete de teren care figureaza in Registrul Plantatiilor Viticole din Romania isi poate vinde dreptul pe care il are de a planta sau replanta vita-de-vie pe suprafata respectiva unei alte persoane, fara a fi necesar sa-si instraineze si terenul aferent acestei culturi. Afacerea nu este inca intilnita in Romania, dar poate fi de viitor.
Aceasta mai ales ca, in statele membre ale Uniunii Europene, cu mici exceptii, infiintarea de culturi noi este aproape interzisa, ceea ce creste atractivitatea investitorilor straini catre tara noastra. Practica este des intilnita in tarile cu traditie in industria vinului precum Spania sau Franta. "Momentan in Romania nu este cazul.
Pina in 2007 nu functioneaza acest sistem al drepturilor de plantare. Dupa aceea, este posibil ca si la noi sa apara aceasta posibilitate. Din pacate insa, in Romania nu prea s-au facut plantatii pentru ca nu au fost suficienti bani.
Daca pe viitor vor fi investiti probabil ca drepturile de plantare vor incepe sa fie cumparate", apreciaza Basil Zirnoveanu, presedintele Organizatiei Nationala Interprofesionala Vitivinicola (ONIV). Cistigurile pe care posesorii de terenuri viniviticole le pot obtine comercializindu-si drepturile de plantare depind in mare masura de zona in care sint amplasate.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, tara noastra are o rezerva de drepturi de plantare de aproximativ 27-30.000 de hectare cultivate cu vita- de-vie. Este vorba de suprafete care au fost in trecut plantate cu vita-de-vie, dar pe parcurs fie au fost defrisate fie si-au schimbat ilegal destinatia.
Oricum, aceste terenuri figureaza in Registrul Plantatiilor Viticole si se poate obtine dreptul de plantare sau replantare pentru ele.
Italienii, francezii si spaniolii se bat pe podgoriile n