Rata inflatiei s-a majorat, in luna aprilie, la 1,8% fata de luna anterioara, in principal in urma cresterii preturilor combustibililor si gazelor naturale, ajungand la 10%, comparativ cu luna aprilie 2004, arata datele Institutului National de Statistica (INS).
Raportata la sfarsitul anului trecut, cresterea medie a preturilor de consum a fost de 3,5%, ceea ce inseamna ca rata inflatiei a atins deja, dupa primele patru luni ale anului, jumatate din nivelul estimat de autoritati pentru intregul an, de 7%. Inflatia anualizata a scazut la mai putin de 10% in luna noiembrie a anului trecut.
Preturile alimentelor au ramas constante in aprilie, intrucat au existat modificari atat in sens pozitiv, cat si in sens negativ. in ceea ce priveste preturile marfurilor nealimentare, cresterea a fost de 3,6%. in cadrul acestei categorii, gazele naturale s-au scumpit cu 26,9%, combustibilii cu 4,2%, iar tutunul si tigarile cu 5,6%.
De asemenea, componenta de servicii a consemnat o crestere a preturilor cu 1,5%. Cele mai mari scumpiri au fost la serviciile postale - 4,9%, transportul auto - 4%, servicii de apa, canal, salubritate - 4,6%, chirii - 2,6%.
Potrivit analistilor si agentilor economici, cresterea inflatiei ar fi fost si mai mare daca BNR nu ar fi adoptat o politica de convingere a mediului de afaceri asupra majorarii limitate a inflatiei si daca o buna parte a companiilor nu ar fi lucrat in mediul real concurential. Inflatia din ultimii ani i-a ajutat pe unii sa traiasca, spune Mihail Ion, analist RZB.
Faptul ca in ultima luna nu s-au sesizat evolutii importante ale preturilor, care sa indice reactii ale producatorilor la scumpirea utilitatilor, arata o anumita asteptare in privinta evolutiei viitoare a inflatiei. BNR a fost suficient de convingatoare pentru ca si producatorii sa fie convinsi ca inflatia e in scade