Numarul din 24 iulie 1935 al revistei Ilustratiunea romana, publicatie cu fotografii a ziarului Universul, tipareste reportajul Noutati in "galantarul" morgii.
de ION CRISTOIU ISTORIA CA TELENOVELA
Autorul facuse un raid jurnalistic la muzeul Institutului medico-legal din Bucuresti, considerat drept unul dintre cele mai insemnate muzee ale Europei.
E un material interesant prin senzationalismul presupus. Coltul sinuciderilor, de exemplu, contine ciobul de oala de noapte cu care o femeie dezamagita, pensionara a unui hotel ieftin din Calea Grivitei, s-a chinuit timp de o ora sa-si taie beregata.
Tot aici se afla instalatia complicata prin care si-a luat viata un personaj de telenovela. Marunt functionar la Finante, in ziua declararii Primului razboi Mondial, in 1914, el mosteneste o avere imensa. Cativa ani s-a chinuit s-o risipeasca prin ceea ce reporterul numeste "excentricitati de nabab american". Sarac lipit pamantului, se decide sa se sinucida. Scrie revista despre masinaria inventata de respectivul pentru a beneficia de o moarte sigura: "In cele din urma a construit o cusca de lemn, la capatul careia era instalat un revolver, incarcat cu gloante de lup. Si dupa nenumarate exercitii, fiind sigur de reusita, fostul nabab si-a varat capul in cutie, sigur ca, chiar daca ii va tremura mana, el tot nu va gresi tinta; teava revolverului s-a lipit de tampla, s-a uitat pentru ultima oara in oglinda si a apasat pe tragaci.
Masina era perfecta, asa ca revolverul nu si-a gresit tinta. Moartea i-a fost fulgeratoare si pe chipul mortului a ramas, surprins de rapiditatea glontului, un zambet amuzant: cat de caraghios parea capul acela prins in cusca, cu revolverul lucios langa tampla!...".
Nimic deosebit pana aici. Reportajul nu depaseste fruntariile articolelor senzationaliste din presa vremii.
Muzeul contine insa