Stimati domni si doamne de la DRP, ne-am saturat de vorbe.
Despre „ politica coerenta, cu obiective strategice, in scopul pastrarii identitatii culturale, lingvistice si religioase a romanilor de pretutindeni, colaborarea si dialogul continuu cu organizatiile romanesti de peste hotare, printr-un efort comun si constant in interesul tuturor romanilor" am mai auzit si de la fosta conducere DRP din fosta guvernare.
Acum insa, ne-ar interesa, concret, pe ce criterii considera DRP un proiect viabil si demn de a fi sprijinit (adica finantat)? De ce se cultiva asociomania?
Cuvantul asociomanie nu l-am inventat eu, l-am auzit de la presedintele unei asociatii viabile din Germania. Viabila, in sensul ca functioneaza de cativa ani prin mijloace proprii, organizand activitati dese si regulate, pentru toate gusturile. Si mai „de jos", gen divertisment, si mai „de sus", educativ-cultural. Desi disocierea e oarecum discutabila in conditiile de aici.
Dar, sa dau filmul inapoi. Cam pe la sfarsitul anului 2003, razletilor de romani din strainatate li s-a sugerat „coagularea". Adica asocierea pe zone, nu doar geografice, ci si profesionale, de interes comun si national.
Dar mai ales de interes personal si bine tintit. Al cui? Nu face momentan obiectul discutiei.
De atunci, trecandu-se cu viteza si 3.500.000 de euro prin anul electoral 2004 si cu lipsa de expertiza reala si comunicarea publica a folosirii acestor bani de la buget, DRP ne-a anuntat ca exista in continuare, ca are un nou secretar de stat si ca…
Si ca, daca nu esti asociatie, atunci bye-bye money. Caci „Nu puteti aplica (n.a.ca editor al unei publicatii) pt finantare, indiferent de suma. Trebuie sa aplice LARG sau o alta asociatie". Pentru cine nu cunoaste initialele, este vorba de Liga Asociatiilor Romanesti din Germania.
Si-acum, ne-n