Dupa 60 de ani este timpul sa ne intoarcem la Ialta. Este propunerea presedintelui Georgiei, Mihail Saakasvili, de convocare a unei noi Conferinte de la Ialta, la care sa participe de ceasta data noile democratii europene. Semnalul, sustinut chiar de presedintele Statelor Unite prin declaratiile de la Riga - "Acordul de la Ialta va ramane in memorie ca una dintre cela mai mari nedreptati ale istoriei" - este impartasit si la Bucuresti. Traian Basescu este de acord cu propunerea lui Mihail Saakasvili. "Aceasta discutie a existat. O sustin, sunt de acord cu ea", a afirmat seful statului.
"Vreme de 60 de ani cuvantul Ialta a insemnat tradare si abandonare. Acordul diplomatic dintre Marea Britanie, Uniunea Sovietica si Statele Unite, incheiat in acest loc din Marea Neagra uitat de lume, a condamnat milioane de oameni la cea mai crunta tiranie", este captatio benevolentiae folosit de Mihail Saakasvili, intr-un articol publicat in Washington Post. Pentru a continua: "Acum este randul nostru sa contribuim la reintregirea unei Europe libere si pasnice. Cred ca a venit momentul pentru o noua Conferinta de la Ialta, o asociatie voluntara a noilor democratii europene, avand trei obiective principale"- consolidarea democratiei, extinderea libertatii in regiunea Marii Negre si apoi dincolo de ea.
"In primul rand - sustine Saakasvili - trebuie sa colaboram pentru a sustine consolidarea democratiei in propriile noastre tari. Georgia si-a recapatat libertatea in urma cu doar 18 luni. Totusi, mai raman multe de facut pentru a construi o democratie durabila. Doua importante regiuni, Osetia de Sud si Abhazia, raman neatinse de libertatea de care ceilalti georgieni se bucura. Putem si trebuie sa rezolvam aceste probleme pe cale pasnica pentru o viata mai buna a georgienilor". Presedintele georgian face o analogie cu situatia din Ucraina, unde Viktor Iuscenko intampina proble