Comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes, le-a atras atentia autoritatilor romane ca politica de acordare de ajutoare de stat risca sa amine aderarea.
„Daca ar trebui sa scriu astazi raportul de monitorizare as avea o opinie negativa", a spus oficialul de la Bruxelles, creionind intr-o fraza modul in care sint percepute de UE evolutiile Romaniei in ceea ce priveste concurenta. Din fericire pentru reprezentantii puterii de la Bucuresti, Neelie Kroes isi va incepe redactarea documentului in vara.
Acest raport, care se refera la politica de concurenta, va fi parte integranta a raportului de monitorizare pe care Comisia Europeana il va face public in luna noiembrie. Atunci vom sti daca ne-am facut bine treaba, asa cum le place reprezentantilor Uniunii Europene sa tot spuna, sau nu. In cazul unor concluzii negative, Romania va mai sta in afara UE pina in 2008.
Mentalitatile se schimba greu
Vreme de 16 ani companiile romanesti au fost invatate sa traiasca pe seama banilor veniti din mila autoritatilor, generind in felul acesta un stil de management profund neperformant. Neelie Kroes a facut ieri referire si la sectorul energetic, acolo unde multe dintre firme primesc sprijin de la stat, fapt considerat de oficialul de la Bruxelles ca fiind anormal.
Totodata, la Comisia Europeana exista, potrivit comisarului pentru concurenta, o lista cu ajutoarele de stat acordate ilegal. Consiliul Concurentei a taxat in 2005 doar doua firme pentru ca au beneficiat de astfel de ajutoare: Terom Iasi si Laminorul Braila.
Comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes, le-a atras atentia autoritatilor romane ca politica de acordare de ajutoare de stat risca sa amine aderarea.
„Daca ar trebui sa scriu astazi raportul de monitorizare as avea o opinie negativa", a spus oficialul de la Bruxelles, creionind i