Fabrica Aquamin(Foto: arhiva personala)
"Apara-ma, Doamne, de prieteni, ca de dusmani ma apar singur!"
In Romania mileniului trei nu mai exista cuvantul IMPOSIBIL. Pe langa prabusirea Caritasului si FNI, pe langa falimentarea Bancorex-ului si Banckoop-ului, faptul ca in apropiere de Lugoj a fost furata o fabrica de apa minerala pare un lucru banal, sau chiar, in ochii unora, firesc.
Un investitor
Ioan Herman a plecat in 1978 din tara si s-a stabilit in Germania. Dupa decembrie 1989, cetateanul ger-man s-a intors in Romania cu gan-dul de a investi in constructia unei fabrici de apa minerala. Prima in-tentie a fost localizata in Ivanda, in apropiere de Giulvaz,unde exista un izvor de apa minerala medici-nala.
In timpul demersurilor facute la autoritati, Ioan Herman a aflat despre izvorul de apa minerala de la Sacosul Mare. Fara gluma, vitele de la CAP Sacosul Mare s-au ada-pat cu apa minerala, deoarece fan-tanile de mare adancime ajungeau pana la izvoare.
Un studiu, facut pe timpul lui Ceausescu, demonstreaza clar ca, la o adancime de peste 150 m, exista un lac subteran, care se scurge pe valea Caras-taului spre Buzias, care, ca altitu-dine, se afla cu circa 30 m mai jos.
Licitarea unui CAP
In conformitatea cu legea, toate CAP-urile si-au scos bunurile imobiliare si mobiliare la licitatie. Cand CAP Sacosul Mare si-a scos zootehnia la licitatie, Ioan Herman a castigat licitatia, cumparand 2.600 mp2, practic intreaga supra-fata ocupata de grajdurile cu vitei. Dupa cumparare, s-a apucat de constructia viitoarei fabrici de apa minerala, pe care a numit-o Aqua-min.
Pentru punerea in functie a acestei fabrici, Ioan Herman a adus din strainatate doua linii de imbu-teliere si alte utilaje ne