Discutiile privind inlocuirea presedintilor Camerei si Senatului au devenit deja rutina. Senatorii si deputatii se intalnesc aproape saptamanal si, inevitabil, rezultatul este o amanare a deciziei.
Asta si pentru ca nici macar partidele aflate la guvernare nu sunt sigure daca e bine sau nu sa-i schimbe pe sefii Parlamentului.
Dupa Adrian Nastase, Nicolae Vacaroiu n-are de ce-si face griji in ceea ce priveste functia pe care o ocupa. Senatorii puterii n-au reusit sa-si convinga colegii din Comisia de modificare a regulamentului de schimbare a modalitatii de alegere si revocare a presedintelui Camerei superioare.
In varianta propusa de parlamentarii coalitiei guvernamentale, functia de presedinte ar trebui negociata impreuna cu celelalte functii din Biroul Permanent. De cealalta parte, grupul PSD sustine ca seful Senatului se alege o singura data la inceputul legislaturii pentru a conferi stabilitate institutiei, spre deosebire de ceilalti membri ai Biroului Permanent care se aleg la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare.
De asemenea, social-democratii considera ca alegerea presedintelui Senatului la inceputul mandatului este sustinuta si de cazul preluarii, de catre acesta, a atributiilor presedintelui tarii, dupa cum prevede Constitutia. Cat priveste revocarea din functie, Alianta PNL-PD vrea ca aceasta procedura sa poata fi declansata de cel putin o treime din senatori, o singura data intr-o sesiune parlamentara. PSD insa sustine mentinerea actualului Regulament, care nu prevede revocarea presedintelui Senatului.
Senatorul UDMR Peter Eckstein-Kovacs a apreciat ca fiind impotriva firii ca opozitia sa conduca Senatul, in conditiile in care raportul de forte din Parlament s-a modificat fata de momentul alegerii presedintelui. In replica, pesedistul Antonie Iorgovan a sustinut mentinerea actualelor prevederi pentru a se pastra stabilitat