Judecind dupa valurile de oameni care se indreapta spre portile Romexpo, unde se desfasoara Construct Expo, se poate spune ca romanii fie construiesc masiv, fie se straduiesc sa ramina la curent cu noutatile de pe piata de profil.
Cum, pentru prima data, tirgul de constructii reuneste atit antreprenori si agenti imobiliari, cit si arhitecti, avocati ori bancheri, amatorii de case noi pot profita de ocazie, mai ales ca au sansa sa obtina reduceri pentru locuintele contractate.
Concurenta strinsa de pe piata creditelor a motivat majoritatea bancherilor sa coboare garda si sa ofere imprumuturi la dobinzi cit de cit rezonabile si in conditii mai putin riguroase.
Pe perioada tirgului, publicatia "Ghiseul Bancar" distribuie gratuit un ghid al creditelor pentru locuinte. Informatiile utile prezentate sint completate cu descrieri ale celor mai avantajoase produse de creditare.
Veniturile fac diferenta
Pina de curind, finantarile pentru locuinte erau inaccesibile familiilor cu venituri nete mai mici de 2.000 euro/luna. In ultima perioada, bancherii au inceput sa trateze altfel veniturile mai putin generoase (minimum 1.000 euro/familie), insa suma maxima pe care o pot imprumuta nu reuseste, in cele mai multe cazuri, sa egaleze preturile piperate de pe piata imobiliara.
Astfel, la un venit net pe familie de 650 euro, o banca poate acorda un credit ipotecar cu o valoare de cel mult 25.000 euro. Ceea ce inseamna cam jumatate din pretul unei vile sau a unui apartament cu pretentii. In schimb, daca se opteaza pentru un credit imobiliar (pe linga ipoteca, implica si garantii imobiliare), un venit de 650 euro poate facilita imprumutul unei sume de 35.000 euro.
Iar pentru un credit de 50.000 euro, venitul lunar se ridica la 60 milioane lei.
Apartamente la preturi de lux
In aceste condit