Tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, pe care parlamentarii urmeaza sa-l voteze saptamana viitoare, este de doua ori mai gros, si nu mai prost, decat ar fi trebuit, a precizat ieri, intr-un comunicat de presa, negociatorul-sef cu UE, Leonard Orban, referindu-se la presupusele sale declaratii aparute in presa, pe care le-ar fi facut cu ocazia prezentarii documentului in comisiile parlamentare. "Nu am afirmat in nici o ocazie ca Tratatul de aderare ar fi prost negociat. Ceea ce am afirmat in cursul dezbaterii din Parlament a fost ca Tratatul este de doua ori mai gros decat ar fi trebuit, si aceasta din cauza incertitudinii asupra datei de intrare in vigoare a Tratatului instituind o Constitutie pentru Europa (Constitutia Europeana). Romania si Bulgaria vor adera, prin Tratatul de aderare, si la Constitutia Europeana, daca aceasta va fi ratificata de toate statele membre pana la data aderarii efective a lor. Daca ratificarea Constitutiei Europene nu va fi realizata pana la 1 ianuarie 2007, atunci Romania si Bulgaria vor adera la tratatele in vigoare la nivel comunitar (Tratatul instituind Comunitatea Europeana si Tratatul Uniunii Europene), urmand ca ele sa devina parte la Constitutia Europeana o data cu intrarea acesteia in vigoare", precizeaza Leonard Orban. Din aceasta cauza - sustine fostul negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana - s-au redactat in paralel Protocolul de Aderare (care va fi anexat Constitutiei Europene) si Actul de Aderare (care va fi anexat Tratatului instituind Comunitatea Europeana si Tratatului Uniunii Europene), documente cu un continut aproape identic.
Actul de Aderare si Protocolul vor intra in vigoare alternativ, in functie de intrarea in vigoare a Constitutiei Europene.
"In ceea ce priveste adaptarile tehnice realizate in Tratatul de aderare, am afirmat ca acestea vor fi ulterior anexate Tratatului, pentru