Romania ar putea accesa fondul "Solidaritatea" destinat tarilor europene si candidate numai daca pagubele produse de inundatii depasesc 300 de milioane de euro, a declarat ieri, la Timisoara, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele. "Este nevoie de o cerere formala din partea Guvernului Romaniei care trebuie depusa la cel mult zece saptamani de la producerea calamitatilor, deci undeva pana la sfarsitul lunii iunie, dar numai daca este vorba de un prag minim de pagube de 302 milioane de euro. Acestea sunt cele doua conditii principale ale accesarii acestui fond", a spus Scheele.
Oficialul european a precizat ca "Solidaritatea" este un fond diferit de programul Phare, care acorda credite nerambursabile pe baza unor proiecte. "Solidaritatea este un fond de rambursare a unei mari parti din cheltuielile facute de Guvernul unei tari ca raspuns imediat la ajutorarea victimelor unei calamitati", a explicat Scheele, fara a putea aprecia daca o cerere in acest sens din partea Romaniei ar fi acceptata la Bruxelles. Scheele a adaugat ca fondul "Solidaritatea" a fost conceput in 2002, dupa inundatiile care au afectat Cehia si Germania. Suprafetele inundate depasesc 170.000 de hectare.
Inundatiile au afectat 172.414 hectare de teren din 30 de judete, din care 49.817 hectare reprezinta suprafete cu culturi agricole sau fanete, care au fost distruse in totalitate, informeaza Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).
Printre judetele care au suferit cele mai mari pierderi se numara Timis, unde inundatiile au produs pagube pe 92.675 hectare, Arad (14.400 hectare), Caras - Severin (9.503) si Braila (7.710 hectare).
Romania ar putea accesa fondul "Solidaritatea" destinat tarilor europene si candidate numai daca pagubele produse de inundatii depasesc 300 de milioane de euro, a declarat ieri, la Timisoara, seful D