Contribuabilii care nu depun sau nu trimit pana luni, 16 mai (data postei), declaratia de venit global risca o amenda de la 100 de mii la 1 milion de lei. Nu e prea mult. Mai grav e daca contribuabilii care depun declaratia incearca sa pacaleasca Fiscul. Iar romanii o fac, bazandu-se pe incapacitatea statului de a-i controla.
Inspectorii fiscali ne-au dezvaluit cateva din modalitatile prin care romanii eludeaza legea.
Romanii se inghesuie sa-si declare veniturile, dar nu chiar pe toate
Daca declaratiile de venit global au fost completate gresit, contribuabilul are posibilitatea de a depune declaratii rectificative. Daca eroarea este descoperita de inspectorii fiscali este emisa o decizie anuala de impunere pentru intregul an in care se calculeaza diferenta de impozit de plata aferenta veniturilor suplimentare identificate.
Intentia de a nu depune declaratia (in sensul sustragerii de la plata) este considerata infractiune si intra sub incidenta Legii evaziunii fiscale.
„Cele mai frecvente greseli se refera la omisiuni in ceea ce priveste unele venituri obtinute in cursul anului, nu neaparat din vina contribuabilului. Cateodata vina apartine platitorilor de venituri care nu inmaneaza documentele care sa ateste sumele incasate de contribuabil, astfel incat acesta sa le cunoasca si sa le inscrie in declaratie.
Noi recomandam citirea cu atentie a ghidului care insoteste formularele", ne-a declarat Robert Hofner, director in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
In 2004, majoritatea contribuabililor au depus declaratiile de venit global. „Gradul de conformare la depunerea declaratiei de venit global este in general bun si chiar foarte bun, anul trecut depasind 90%, daca luam in calcul si declaratiile depuse dupa termenul-limita ca urmare a notificarilor",ne-a declarat Hofner. @N