Acum doi ani, Consiliul Judetean (CJ) Cluj a semnat un contract cu o firma austriaca pentru colectarea, compactarea si depozitarea gunoaielor de pe raza judetului, in fiecare din orasele importante. Business-ul, denumit de presa "Afacerea Power Pack", a fost cercetat de PNA, dar s-a incheiat cu o neincepere a urmarii penale.
Pe langa faptul ca CJ Cluj a platit circa sase milioane de euro pentru niste utilaje folosite (second-hand), utilitatea acestora in rezolvarea problemei gunoaielor s-a dovedit a fi aproape nula.
Utilajele din "sistemul Power Pack" au functionat doua saptamani pe an, apoi au stat si au ruginit. Pentru ca sistemul s-a dovedit necompetitiv, CJ Cluj se pregateste zilele acestea sa depuna un dosar prin care spera sa obtina o finantare europeana de tip ISPA pentru a rezolva chestiunea gunoaielor.
Se recunoaste astfel, indirect, ca ceea ce s-a petrecut acum doi ani in afacerea "Power Pack" a fost o hotie care nici macar nu a rezolvat chestiunea gunoaielor. Chiar daca CJ Cluj va obtine finantarea europeana ISPA, in valoare de circa 35 de milioane de euro, va trebui sa suporte 25 la suta din costuri, adica peste 8 milioane de euro.
Deci, contribuabilii vor suporta, inca o data, o afacere cu gunoaie, de dragul "intelighentiei" fostei conduceri a CJ Cluj.
PSD i-a taiat macaroana ISPA lui Funar
In paralel cu "Afacerea Power Pack", girata de PSD, fostul edil Gheorghe Funar a demarat un proiect propriu pentru ecologizarea gropii de gunoi de la Pata Rat. La mijloc era si raca declarata dintre Primarie si administratia judeteana. Funar a respins solutia Power Pack si a comandat un proiect menit sa atraga o finantare ISPA doar pentru municipiul Cluj-Napoca.
Licitatia pentru proiect a fost castigata de soc