Profesorul rus Alexei Iablokov, presedintele Centrului rus pentru politici de mediu, sustine ca sarcofagul de beton care acopera reactorul 1 al centralei nuclearoelectrice de la Cernobil, Ucraina, este plin de crapaturi, anunta presa de la Moscova. Iablokov spune ca apa de ploaie care intra prin fisuri intra in contact cu combustibilul nuclear si provoaca reactii necontrolate.
Sarcofagul de beton a fost trantit peste reactorul 1 al centralei de la Cernobil in mare graba, dupa accidentul de la 26 aprilie 1986. Savantii sovietici sustineau, la vremea respectiva, ca sarcofagul poate rezista 50 de ani, dar ultimele calcule facute de specialisti arata ca invelisul de beton trebuie schimbat cel mult in 2006.
Expertii in domeniul nuclear sustin ca, daca scenariile cele mai negre se adeveresc, centrala nu va exploda ca o bomba, ci va arunca material radioactiv in atmosfera pana la o altitudine de 1,5 kilometri. Cele mai afectate state, in cazul unei catastrofe, ar urma sa fie Ucraina, Rusia si Belarus.
In urma accidentului din 1986, in atmosfera au ajuns intre 3% si 15% din combustibilul din centrala de la Cernobil. „Cine ar putea spune ce se va intampla daca sute de tone de beton se vor prabusi peste ruina reactorului nuclear?", a spus Iablokov. Mesajele alarmiste ale savantului rus sunt confirmate si de oficialii ucraineni care se ocupa de ceea ce a mai ramas din centrala de la Cernobil.
Directorul echipei care se ocupa de ruina nuclearoelectrica, Iulia Marusich, a declarat, la inceputul acestui an, ca sarcofagul de beton este intr-o stare inaintata de deteriorare. „Constructia este instabila si nu respecta nici un standard de siguranta", a declarat Marusich.
Lucrarile de reparare a sarcofagului au inceput anul acesta, dar se desfasoara cu greutate, pentru ca muncitorii nu pot sta decat scurte perioade de timp in