Sistemul sanitar romanesc nu este, la ora actuala, in criza. Cel putin asa considera ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, care, in acelasi timp, nu pare speriat de sistarea livrarilor de produse medicale catre spitale si de amenintarile distribuitorilor de medicamente, potrivit carora de luni nu vor mai trimite pastile farmaciilor si unitatilor spitalicesti. In opinia ministrului Cinteza, situatia din sanatate este doar putin tensionata: "In ciclul politic trecut s-au acordat salarii, tichete de masa, medicamente compensate si gratuite a caror valoare nu a fost prevazuta in buget. Probabil atunci existau resurse ascunse care puteau fi scoase in situatii tensionate. Acum fiecare euro este monitorizat". Dand vina pe fosta guvernare, acesta sustine ca bugetul a fost proiectat pentru acest an cu o lipsa de cel putin 20 la suta.
Mai mult, ministrul Sanatatii fie nu intelege, fie se face ca nu intelege de ce furnizorii de produse medicale si distribuitorii de medicamente sunt atat de suparati din cauza neachitarii datoriilor pe care unitatile spitalicesti le au la ei: "Celor care recolteaza profit sau fac afaceri in sistemul sanitar le atrag atentia ca trebuie sa gasim solutii impreuna".
In continuare, Cinteza sustine ca "datoriile legale" ale spitalelor catre furnizorii de produse medicale sunt de 200 de miliarde de lei: "Ne asumam raspunderea doar pentru cele 200 de miliarde de lei pe care le mai avem de achitat din cele 811 miliarde de lei pe care le-am avut in decembrie 2004. Restanta de 1.000 de miliarde de lei, declarata de furnizori, nu ne-a fost justificata de ei prin facturi". In urma controlului efectuat, in zilele de 11 si 12 mai a.c., la cele 38 de spitale cu datorii foarte mari catre furnizori, ministrul Cinteza si echipa sa au constatat, printre altele, ca exista unitati spitalicesti in care, in aprilie a.c., in loc sa se plateasca restantele s-a