Majoritatea romanilor nu iau in serios glaucomul. Aceasta reiese dintr-un studiu efectuat in cadrul Campaniei Nationale de Lupta Impotriva Glaucomului ''Stop Glaucom!", desfasurata intre 10 septembrie si 17 octombrie 2004, in Bucuresti, Constanta, Iasi, Bacau, Timisoara, Cluj-Napoca, Oradea si Arad.
Dintre cele 6.300 de persoane examinate, mai mult de jumatate (58 la suta) au fost identificate ca avand riscuri majore pentru aceasta afectiune. Fiecare pacient a primit cate un bilet de trimitere catre un cabinet de specialitate pentru a beneficia gratuit de un examen medical complet. Numai 28 la suta din totalul celor identificati cu factori de risc pentru glaucom s-au prezentat la oftalmolog.
In acest an, campania ''Stop Glaucom'' se va desfasura in Bucuresti, Constanta, Iasi, Craiova, Timisoara, Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Targu-Mures, Brasov, Alba-Iulia, Suceava, Bacau, Onesti, Giurgiu, Pitesti, Targoviste, Ploiesti, Ramnicu-Valcea, Drobeta Turnu Severin, Braila, Galati, Buzau, Focsani, Slobozia, Calarasi si Slatina. Aceasta campanie se adreseaza in primul rand populatiei care prezinta factorii de risc ''consacrati'': varste de peste 40 de ani, antecedente de glaucom in familie, presiune intraoculara crescuta, diabet zaharat, hiper sau hipotensiune arteriala si miopie forte. Specialistii recomanda persoanelor care se regasesc in aceste grupe sa efectueze un consult oftalmologic o data la 6 luni.
In lipsa tratamentului, glaucomul duce la orbire
Potrivit specialistilor, glaucomul reprezinta a treia cauza de orbire ireversibila, dupa cataracta si trahom. La nivel mondial, intre 67 si 105 milioane de oameni se afla in diverse stadii de evolutie ale bolii.
Dintre acestia, aproximativ 10 la suta prezinta orbire bilaterala. Conform evidentelor Asociatiei Nevazatorilor din Romania, 8.400 de persoane prezinta orbire la ambii ochi.