O liniste suspecta s-a asternut asupra Uzbekistanului, dupa un sfarsit de saptamana cu ciocniri violente intre rebelii din orasul Andijan si autoritati, ciocniri care s-ar fi lasat, potrivit unor rapoarte, cu cel putin 500 de morti.
de ANA ILIE MACEL. La acest sfarsit de saptamana, uzbecii din Andijan si-au numarat mortii cu sutele Dictatorul uzbek Islam Karimov a impus un embargo total asupra presei, care nu sufla nici o vorba despre insurectia inabusita in sange in estul tarii. Mai mult, populatia nu mai are acces nici la jurnalele de stiri ale televiziunilor ruse, acestea fiind inlocuite de emisiuni folclorice si agricole, iar putinii privilegiati care aveau acces la televiziunile occidentale nu mai primesc transmisiile prin satelit de vineri. Nici chiar in Andijan, teatrul unei actiuni in forta a autoritatilor impotriva rebelilor care cereau demisia lui Karimov, uzbecii nu stiu mai multe. Ziaristii au fost alungati din oras, cu ordine stricte sa nu fie lasati sa se intoarca, pentru ca, potrivit presedintelui, "acestia sunt platiti pentru a crea stiri senzationale" si "spera ca scenariul din Kirgizstan (unde dictatorul Askar Akaiev a fost indepartat in martie in urma demonstratiilor de strada - n.r.) se va repeta si in Uzbekistan". De fapt, a explicat Karimov, evenimentele de vineri au fost provocate de islamisti, care "vor sa unifice musulmanii intr-un Califat", ce depaseste granitele fizice ale statelor din regiune.
FURIE. Se pare insa ca politica preferata a lui Karimov, de a suprima dur orice opozitie, se intoarce de aceasta data impotriva sa. Chiar daca acum Andijan, oraselul sarac din Valea Ferghana, pare a fi fost redus la tacere, printr-o represiune sangeroasa a revoltatilor, soldata cu sute de morti si de raniti, si printr-un control militar extrem de sever, martorii oculari spun ca furia impotriva regimului de la Taskent mocneste. E