Arhiva fostei Securitati: documentele din care se asteapta sa tasneasca triumfator adevarul care sa schimbe fundamental prezentul. Tinuta cu strasnicie sub cheie de Serviciul Roman de Informatii, comoara este mai saraca decat s-ar putea crede.
de ANDREEA CASCAVAL, DIANA RUCINSCHI SPECIAL
"BUNAVOINTA". Florin Pintilie, directorul Arhivelor SRI, sustine ca Serviciul Roman de Informatii a vrut totdeauna sa predea CNSAS arhiva fostei Securitati Pestii cei mari - membri de partid - nu aveau dosare, iar arhiva Directiei de Contrainformatii Militare a ramas la Armata. Arhivele unora dintre directiile sale au trecut in gestiunea Directiilor SRI mostenitoare. "Paznicii comorii" zic ca doreau de mult sa scape de ea, numai ca nu exista nici un "print" dispus sa o ia.
Am vorbit despre documentele fostei Securitati cu omul care, banuim, le cunoaste cel mai bine pentru ca lucreaza aici din 1993: directorul arhivelor SRI, Florin Pintilie.
Jurnalul National: Ce s-a intamplat cu arhivele Securitatii in anul 1989? Florin Pintilie: Dupa evenimentele din decembrie, fostul Departament al Securitatii Statului (DSS), cu personal si documente, prin documente inteleg ceea ce exista in incaperile specifice arhivei si in fisetele ofiterilor Securitatii (acelea erau documente in lucru, nu trebuie confundate cu documentele din arhiva care erau cazuri incheiate), a fost preluat de Ministerul Apararii Nationale. Pana in martie, cand a fost infiintat Serviciul Roman de Informatii.
Cum s-a facut aceasta preluare? O sa fie putin mai complicat sa va spun, pentru ca eu la vremea respectiva eram un simplu lucrator la Arhivele Nationale. Oamenii au fost preluati ca reprezentand o institutie, au fost si platiti, activitatea nu prea si-au desfasurat-o din cate stiu eu, in perioada aceea de trei luni, pentru ca nu stia nimeni ce sa faca. Puterea nu era fo