Organizatiile neguvernamentale din Romania au „reusit" performanta de a nu profita de fonduri de milioane de euro care le stateau la indemana. O prevedere legala permite contribuabililor persoane fizice sa directioneze 1% din impozitul lor pe venit catre o organizatie neguvernamentala. Ultima zi pentru trimiterea sau depunerea declaratiilor de venit este astazi.
Unele ONG-ur nu au parut interesate de acesti bani, altele au fost incapabile sa convinga oamenii sa le acorde banii, astfel ca majoritatea fondurilor vor fi virate catre Ministerul Finantelor. Numarul ONG-urilor active in Romania este estimat a fi intre 7.000 si 19.000.
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) a facut o simulare pe bugetele din anii 2001-2005 a fondurilor care ar putea intra in buzunarele ONG-urilor. A rezultat ca suma care ar putea fi atrasa catre ONG, prin directionarea procentului de 1%, ar fi cuprinsa intre 15 si 20 de milioane de euro.
Fara a avea logistica necesara, trezindu-se tarziu, neintelegandu-se una cu alta, ONG-urile au pierdut startul spre o sursa sigura de finanatare.
Procedura de plata a sistemului 1% este greoaie si ii pune in dificultate pe eventualii sponsori
Nu este prima oara cand ONG-urile nu pot beneficia de sume care prin aplicarea unor prevederi legale, ar fi putut intra in buzunarele lor.
Companiile pot sponsoriza aceste organizatii cu sume apreciabile (3% din cifra de afaceri). Conform chiar reprezentantilor acestor organizatii contributia firmelor private a atins maximum 7% din venitul total al ONG-urilor.
Unul din reprezentantii ONG-urilor spune ca acestea nu sunt pregatite pentru actiuni de strangere de fonduri de la persoane fizice sau juridice. Aceasta deoarece pana acum ele erau obisnuite sa scrie doar proiecte pe care le inaintau spre finantare unor organisme inter