Ion Iliescu nu a reusit sa-si ia revansa pentru usturatoarea infrangere din Congresul PSD. Pentru ca la sfarsitul saptamanii Mircea Geoana a izbutit sa impuna, la Conferinta Nationala a partidului, nemodificarea statutului.
Ceea ce inseamna ca incercatul om politic urmeaza sa fie tratat ca un produs expirat caruia nu i se permite, printr-o modificare a statutului, sa detina functia de presedinte de onoare. In plus, Iliescu a fost silit de imprejurari sa opteze pentru varianta blanda - dar si ea destul de violenta - a discursului pe care l-a pregatit.
Evitand, astfel, sa-i nominalizeze pe cei pe care ii considera corupti in partid si sa dea semnalul decisiv al rupturii in PSD. Si cu toate astea eu cred ca Iliescu a inceput totusi sa isi arate muschii. Si ca am asistat la initierea unei operatiuni de revansa. Iliescu nu a plecat bine si, iata, da semne ca va incerca din rasputeri sa se intoarca.
Renuntarea la varianta de discurs dur a fost impusa de raportul de forte existent in componenta delegatiilor prezente la Conferinta Nationala. Ion Iliescu ar fi dorit conform primei formule, elaborata cu cateva zile inainte de eveniment, sa atace la baioneta pe doua fronturi.
Un front sa-i spunem ideologic, tema fiind faptul ca partidul si-a tradat in mod flagrant propriul mesaj politic, pentru ca a abandonat protectia sociala in favoarea unei politici reformiste, de tip liberal, adica de centru-dreapta.
Si un al doilea front, moral, in care Iliescu identifica optiunea politica PSD din cei patru ani de guvernare cu demersul unor grupuri de interese de tip mafiot care a condus la imbogatirea ilegala a asa numitilor baroni locali si centrali. Iar pe cei mai proeminenti el ii nominaliza in discursul incendiar pe care il avea pregatit.
De ce a fost pusa la sertar aceasta optiune, desi, aparent, formula dura ar f