Intr-un orizont de timp de doi ani de zile, sistemul bancar romanesc va intra o data cu tara in Uniunea Europeana. Statul roman mai are de vinzare actiuni la BCR si CEC. Se poate afirma ca viitorii proprietari vor avea pozitii dominante in sectorul bancar din Romania. Cursa a inceput.
Actualii guvernanti au in mina, din punctul de vedere al privatizarii, o pereche de asi. Pachetul de actiuni ramas la stat din BCR si Casa de Economii si Consemnatiuni atrag ca un magnet banci de renume.
Deoarece cele doua banci au ramas printre singurele tinte in Europa Centrala si de Est pentru planurile de extindere al marilor corporatii bancare, statul roman trebuie sa cumpaneasca foarte bine nu doar in ce priveste pretul ce poate fi obtinut din aceasta afacere. Vinzarea pachetului de 37% detinut la BCR si privatizarea CEC nu sint simple contracte de vinzare-cumparare.
Cele doua operatiuni vor fi hotaritoare pentru viitorul „bancar" al Romaniei in Uniune Europeana.
Lider de piata
In afara faptului comun ca ambele banci urmeaza sa intre pe mina unor investitori strategici, BCR si CEC prezinta atuuri diferite, care le fac atractive. Banca Comerciala Romana a ramas, in pofida unei concurente din ce in ce mai acerbe, liderul de piata al sectorului bancar autohton.
Reteaua bancii este extinsa, iar guvernanta corporatista data de investitorii institutionali BERD si IFC a dus la rezultate financiare de exceptie in 2004. BCR este si banca comerciala care gestioneaza cele mai multe conturi ale societatilor romanesti.
Pozitia dominanta in sistemul bancar a determinat BNR sa transmita in piata semnale privind politica de dobinzi prin intermediul BCR, care a jucat si un rol de baza in interventiile BNR pe piata valutara interbancara.
Stapin bancar la sate
Casa de Economii si Consemnatiuni vin