In ultimii patru ani, productiile de hrana obtinute fara ajutorul chimicalelor au crescut de noua ori
Moda produselor ecologice incepe sa cistige tot mai mult teren in Romania. Cresc productiile, dar se dubleaza si importul, ceea ce inseamna ca a crescut si consumul intern. In acelasi timp, se diversifica si sortimentele.
Daca la inceput se produceau mai mult cereale, acum se cultiva capsuni, ridichi, spanac si struguri pentru vin. Totodata, se produc si conserve din legume ecologice. In curind, consumatorii de astfel de produse vor putea cumpara si inghetata, dar si mozzarela din lapte de bivolita produse in Romania.
Se deschid restaurante ecologice, iar marile retele de magazine incep sa se inregistreze drept comercianti de produse ecologice. Cei care si-au propus sa-si deschida o mica afacere cu produse ecologice au si de ce: din 2007, mare parte din subventiile de care beneficiaza acum agricultorii vor disparea, dar grosul acestora va ajunge la cei care practica agricultura ecologica.
Relativ nou in Romania, sectorul de agricultura ecologica incepe sa se dezvolte peste asteptari. Daca, in anul 2000, suprafata ocupata de culturi ecologice era de doar 17.438 de hectare, in 2004 aceasta a depasit 73.000 de hectare, iar pentru 2005 este prognozata o suprafata de 104.000 hectare. "Cresterea s-a resimtit nu numai in ceea ce priveste numarul de hectare cultivate, ci si in productii.
Astfel, daca la nivelul anului 2000 productia de produse ecologice era de 13.502 tone, in 2004 aceasta a ajuns la aproape 100.000 de tone", declara Teodora Aldescu, consilier in cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).
Daca marilor firme le este mai usor sa-si desfaca produsele, o parte din micii fermieri, organizati in ferme familiale, continua sa-si vinda produsele la piata, unde pretur