Birocratia prelungeste perioada de internare a copiilor abandonati
Mamele care vor sa-si lase copiii in maternitati vin la Camera de Garda fara nici un act de identitate. Pentru ca nou-nascutii sa fie inregistrati, angajatii spitalelor bat drumurile sectiilor de politie. Si apoi asteapta, cu spaima ca, la depasirea termenului de inregistrare a copilului, ar putea fi amendati. Mamele care abandoneaza nu primesc nici o mustrare.
de ADRIANA OPREA-POPESCU TARA PE CARE O MERITATI FOTOREPORTAJ - click pe imagine LA MILA ALTORA. Abandonatii din Maternitatea Giulesti sunt ajutati de cateva ONG-uri straine care le doneaza pampersi, dar si un strop de afectiune. Voluntarii vin si se joaca cu copiii, ii socializeaza Maternitatile devin stabilimente sociale Conform Legii 272/2004, spitalul, medicul care a asistat nasterea, asistentul social al spitalului, organele de politie si serviciul public de asistenta sociala pot primi amenzi de pana la 15.000.000 de lei daca nu-si indeplinesc la timp indatoririle legate de un copil abandonat. Singura care scapa nepedepsita este cea care l-a adus pe lume.
Pentru ea - aplauze, consiliere si posibilitatea de a-si relua drepturile parintesti (din care nu va fi decazuta) oricand doreste... Si asta, desi Codul Penal din 2004, la art. 198 alin. (1) prevede explicit ca parasirea (...) unui copil sau a unei persoane care nu are putinta de a se ingriji, de catre persoana care o are sub paza sau ingrijire, punandu-i in pericol iminent viata, sanatatea sau integritatea corporala, se pedepseste cu inchisoarea stricta de la un an la trei ani sau cu zile-amenda.
SALON SPECIAL. Pe langa baietelul fara nume nascut de Roxana, la Spitalul Municipal mai sunt inca doi abandonati*. Prematuri, internati la Sectia de Terapie Intensiva. Unul a venit pe lume cu 1,700 kg pe 14 martie, dintr-o mama care locuieste in Giurgiu, ia