Erste Bank este foarte interesata de privatizarea CEC si va plati un asemenea pret pentru banca de economii romaneasca, incat, chiar daca va pierde competitia, Guvernul roman va primi mult mai multi bani de la investitorul care va castiga, a declarat presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, pentru Rompres.
"Credem ca Guvernul roman este foarte norocos, deoarece interesul pentru bancile din Europa Centrala si de Est creste dramatic si acesta poate incasa foarte multi bani din privatizarile in sectorul bancar", a apreciat Treichl, intr-o intalnire cu presa.
Erste Bank este unul dintre competitorii importanti din Austria, in cursa pentru privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni din Romania, alaturi de HVB Bank, Raiffeisen Bank, Robo Bank si OTP, care si-au anuntat, de asemenea, intentia de a intra in cursa pentru cumpararea unicei banci de economii din sistemul bancar romanesc, cu active lichide ce depasesc 40.000 de miliarde lei.
Preferinta pentru "sectorul" economiilor
Seful departamentului de strategii al Erste Bank, Manfred Wimmer, apreciaza ca Erste Bank are cele mai mari sanse sa castige cursa pentru privatizarea CEC, ca banca specializata de economii, si considera ca CEC nu va putea fi transformata intr-o banca comerciala. "Nu exista baza tehnica si logistica pentru ca CEC sa fie transformata in banca comerciala", a apreciat Wimmer, subliniind ca principala prioritate este castigarea competitiei pentru privatizarea CEC.
Acesta considera ca nu exista in prezent un interes imediat din partea autoritatilor pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane in prima etapa a procesului de privatizare a celor doua mari institutii financiare BCR si CEC. "BCR este banca cu cea mai mare influenta in economie si cu cea mai mare influenta in creditele pentru industrie si nu cred ca statul este interesat sa o privatizeze imediat,