Tarta cu capsuni.
Ingrediente (pentru 6 persoane): Aluatul - 90 g unt, 45 g zahar tos, 15 g migdale macinate, 125 g faina, 1 ou mic. Crema: 300 ml lapte integral, 3 galbenusuri, 60 g zahar, 30 g faina, 1 baton de vanilie, 250 g capsuni, 1 lingura fistic maruntit.
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 180gr. si ungeti cu unt o forma de tarta, cu diametrul de 22 cm.
Puneti in robotul de bucatarie toate ingredientele pentru aluat si mixati-le cateva secunde, pana ce aluatul se aduna la mijloc ca o sfera. Inveliti-o intr-o folie de plastic si tineti-o la congelator circa 5 minute. Intindeti apoi aluatul pe planseta infainata si imbracati cu el forma de tarta. Intepati-l din loc in loc cu o furculita (doar pe fundul formei) si dati-l la cuptor 20 de minute.
Scoateti aluatul din forma si lasati-l sa se raceasca pe un grilaj. Puneti laptele intr-o cratita, razuiti peste el - cu cutitul - batonul de vanilie despicat in doua pe lung, adaugati jumatate din cantitatea de zahar si lasati-l pe foc sa dea in clocot.
Frecati galbenusurile cu zaharul ramas, pana ce incep sa se albeasca, adaugati faina si turnati laptele clocotit, putin cate putin, amestecand incontinuu.
Rasturnati crema in cratita si puneti-o sa fiarba - la foc mic - circa 5 minute, amestecand intruna. Lasati-o apoi sa se raceasca, intindeti-o peste aluatul de tarta (copt), puneti deasupra capsunile intregi sau taiate in doua si presarati peste ele fisticul maruntit.
Bavareza cu capsuni
Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 500 ml lapte, 6 galbenusuri, 125 g zahar, 9 foi mari de gelatina, 1 kg capsuni, 250 g frisca batuta. Pentru ornat: capsuni, frunzulite de menta, zahar tos.
Mod de preparare:
Incalziti laptele intr-o cratita cu fundul mai gros. Frecati galbenusurile cu zaharul, pana ce amestecul isi dubleaza volumul, si incorporati laptele