Daca in numarul trecut al revistei v-am convins ca stresul nu e o gluma, un moft, un "spanac", ci "omul negru" care ne poate veni de hac, recurgeti - macar de proba - la solutiile de aparare pe care vi le oferim. Sunt simple, usoare, nu cer nici un fel de efort fizic sau intelectual.
S-au scris manuale intregi despre felul in care se poate lupta cu stresul. Majoritatea remediilor sunt preluate din tehnicile de meditatie si de relaxare orientale - reiki, gimnastica chinezeasca, yoga etc. Dar ce individ, aflat in stare de stres, are rabdare sa le invete si timp sa le aplice? Unde sa gasesti in Romania un guru calificat, sub zambetul caruia sa nu se ascunda un escroc, gata sa-ti bage mana in buzunar? Si-apoi, se potriveste temperamentul nostru daco-latin, cu posturile complicate si cu floarea de lotus, la care trebuie sa te gandesti o jumatate de ora, ca sa te relaxezi? Un vis frumos, dar greu de realizat. Oamenii necajiti si stresati, mai ales de nesiguranta vietii, nu pot sa viseze la flori de lotus, in loc de paine, si nici sa se impleteasca serpeste, cate o ora pe zi. Ei viseaza sa gaseasca solutii simple, care sa le aduca starea de bine si pace, fara efort. Exista, oare, asemenea remedii miraculoase? Raspunsul sincer este: probabil ca nu! In schimb, exista cateva trucuri, cateva metode extrem de simple, care nu cer nici efort, nici vointa, dovedindu-se, in schimb, foarte eficiente.
Legarea degetelor
Conform intelepciunii orientale, corpul omenesc se divide in zece campuri magnetice diferite, cu care putem intra in contact fie prin talpa piciorului (punctele de reflexologie), fie prin maini. De exemplu, degetul mare al mainii drepte este legat de glandele pituitara, pineala si tiroidiana, de gat, pancreas si vezica. Masand degetul, stimulati toate aceste organe. La fel se intampla si cu celelalte degete de la maini, care masate ziln