BANATEANUL a aflat insa ca, departe de a fi sub control, situatia e dezastruoasa: la Clinica de Boli Infectioase de la Spitalul "Victor Babes" din Timisoara nu mai exista medicamente pentru tratamentul bolnavilor!
7.000 de persoane vaccinate
La cateva zile dupa ce apele s-au revarsat intrand in casele timisenilor, Directia de Sanatate Publica a inceput vaccinarea sinistratilor. "Pana in prezent, 7.000 de persoane au primit vaccin impotriva hepatitei A, vaccin antitifoidic si diftero-tetanic.
Acum se vaccineaza si voluntarii, studentii si toate persoanele care merg in zonele afectate de inundatii" - a declarat, pentru BANATEANUL, Dana Spac, purtator de cuvant la DSP Timis.
Pericol in pamant
Conform specialistilor de la DSP, situatia este acum sub control, insa probleme mari s-ar putea ivi dupa retragerea apelor, atunci cand microbii rezultati din descompunerea microorganismelor se vor fi infiltrat in pamant.
Din zonele inundate, Directia Sanitar-Veterinara a strans pana acum sute de animale moarte (peste 250 de porci, 6 cai, peste o suta de oi si capre, zeci de taurine, caini, pisici si animale salbatice). Cadavrele lor, deja putrezite, au fost transportate in containere speciale la Protan, unde au fost incinerate.
Aceasta este insa doar o rezolvare de moment, pentru ca apa s-a infiltrat in pamant, contaminand sursele de apa, inclusiv fantanile.
Pericol din mlastini
"Sporii de antrax raman activi in sol ani de zile. Leptospirele cresc si se inmultesc in balti si mlastini. Tantarii, prin intepatura, pot transmite malaria. Sursele de apa contaminate pot declansa toxi-infectii alimentare, febra tifoida sau chiar diverse tipuri de hepatita.
Tot a