Guvernul a decis alocarea a 2.500 miliarde de lei, in 2005, pentru reabilitarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termica, in contextul liberalizarii in proportie de 100 la suta a acestei piete pana la 1 iulie, a anuntat, vineri, Aurel Dumitrescu, director in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
Specialistii in domeniu sustin ca aceste investitii trebuiau facute in urma cu mult timp, ceea ce ar fi permis, pe de o parte, o viata mai buna pentru cetateni, prin scaderea costului facturii la energie termica, iar pe de alta parte o situatie financiara mai buna pentru societatile care gestioneaza acest sistem, fara sa luam in calcul acordarea unor subventii de asemenea dimensiuni in contextul in care UE ne cere sa fim mai responsabili in domeniul Concurentei. Guvernul anterior a preferat, insa, sa tina "gunoiul" sub pres, folosind subventii de mii de miliarde atunci cand se punea problema unor datorii prea mari, in loc sa dirijeze acesti bani catre retehnologizare si modernizare.
Comisia Europeana isi raceste gura de pomana
Neelie Kroes, comisarul european al Concurentei, abia ne-a avertizat, joi, ca suntem cu un picior in groapa amanarii aderarii Romaniei la UE, si ne-a acordat doar doua luni de zile pentru a demonstra ca suntem mai atenti cu banii cetatenilor cheltuiti pe sisteme energetice falimentare, in mod ilegal din punct de vedere al legislatiei europene. Ce au inteles romanii, se poate constata la doar o zi dupa acest avertisment.
Cea de-a VIII-a editie din ciclul de conferinte pe teme energetice - Caldura 2005 -, organizata la World Trade Center, si-a propus sa dezbata "oportunitatile si solutiile specifice de natura tehnica, financiara si de management care sa ofere un confort termic eficient pentru cetateni si administratia publica".
"Trebuie create conditiile ca rezultatele planurilor de gu