Vanatoarea, ca si pescuitul, este o pasiune, dar braconajul este un viciu. Diferenta dintre ele este mica si multi ajung sa fie stapaniti de patima care-i impinge sa incalce legea. De acolo, cale de intoarcere nu mai exista. Un braconier care aprins gustul fructului oprit traieste cu el in sange toata viata.
„Aceasta meteahna e veche de cand lumea", spune comisarul Gheorghe Sava, seful Biroului Arme, Explozivi, Substante Toxice din cadrul Inspectoratului de Politie al judetului Bihor. „Si va persista. Insa la noi in judet este departe de a ajunge un fenomen infractional" a mai declarat seful „vanatorilor de braconieri". Actiunile de prevenire si combatere a braconajului au dat roade in Bihor.
Ultimii trei ani au insemnat, conform rapoartelor statistice ale Politiei, o diminuare constanta a numarului de cazuri de braconaj in judet. „Suntem cu ochii pe voi!" le transmite Sava celor care se joaca cu legea. Si, se vede.
Pentru ca actiunile organizate ale Politiei, paznicilor de vanatoare si a inspectorilor silvici i-au descurajat pe cei care cocheteaza sa dea iama ilegal in fondul cinegetic si piscicol al Bihorului.
Tot mai putini
Numarul cazurilor de braconaj cinegetic sau piscicol din Bihor s-a diminuat in 2004 si primul trimestru al acestui an cu peste 25%, comparativ cu 2003. Statisticile arata ca, in ultimele cinci trimestre, in judet au fost constatate un numar de 48 de infractiuni la Legea 103/1996, a fondului cinegetic, si Legea 192, a fondului piscicol.
Au fost aplicate un numar de 160 de sanctiuni specifice, la care se mai adauga alte 130 pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
Politistii spera ca actiunile preventive derulate in colaborare cu Asociatia Judeteana a