In capitala Nigeriei s-a desfasurat recent, sub egida Pentagonului, un seminar economic cu participarea unor inalte oficialitati, inclusiv reprezentanti ai marilor companii petroliere ale lumii.
Pe agenda lui, a informat cotidianul "Le Figaro", s-a aflat un subiect de mare actualitate: modalitati diverse de securizare a zacamintelor de petrol din zona Golfului Guineei, afectat in ultimii ani de o grava instabilitate politica si militara. Dezbaterile, remarca "Le Figaro", au pus, intre altele, in evidenta un interes din ce in ce mai mare al Statelor Unite fata de "aurul negru african". Cresterea fulminanta, in ultimele luni, a preturilor la titei, instabilitatea situatiei din Orientul Mijlociu, dar mai ales calitatea exceptionala a petrolului din aceasta zona sunt considerati factori importanti ce au stimulat interesul american pentru aceste zacaminte.
Potrivit unor prognoze ale Consiliului national al serviciilor americane de informatii, citate de cotidianul francez amintit, Statele Unite au in vedere, pentru urmatorii 10 ani, importuri de petrol din zona subsahariana evaluate la 25 la suta din rezervele acesteia, fata de 15 la suta in momentul actual. In acest scop, SUA, prima putere economica mondiala, intentioneaza sa faca, in perioada respectiva, investitii de pana la 10 miliarde de dolari anual. Sub lozinca luptei impotriva terorismului islamist - care realmente si-a gasit refugiu in regiunea sahariana a Africii negre -, sublinia "Le Figaro", Washingtonul isi multiplica gesturile de interes, cu speranta sa-si instaleze acolo baze militare, acaparand inclusiv controlul asupra resurselor energetice din zona.
O statie de interceptare a fost deja instalata in Sao Tome si Principe, insule situate in largul coastelor Gabonului. Prezentand pe larg motivele interesului crescand al SUA fata de resursele energetice din Africa neagra, "Le Figaro" a men