In urma verificarilor efectuate de Consiliul Concurentei la 23 de societati care au beneficiat de ajutoare de stat pentru salvare-restructurare, acordate firmelor aflate in dificultate in perioada 2003-2004, pentru care au fost emise decizii de autorizare, s-a constatat ca furnizorii de ajutor de stat au raportat stadiul de implementare a programelor de restructurare pentru un numar de 13 agenti economici, se arata intr-un comunicat al institutiei.
Astfel, pentru opt agenti economici, ajutorul a fost autorizat in baza prevederilor OUG nr. 40/2002 pentru recuperarea arieratelor bugetare. Dintre acestia, doar sase agenti economici au respectat, pana in prezent, termenele de esalonare prevazute pentru plata datoriilor catre bugetul de stat. Au beneficiat integral de ajutorul de stat SC Rulmenti Barlad si SC Tofan Grup International SA Bucuresti, iar pentru patru societati ajutorul de stat este in derulare (SC Hesper SA Bucuresti, SC Pipera Bucuresti, SC Sargetia Forest SA Deva, SC Bega Real SA Pleasa). Cei doi operatori care nu au respectat conditiile legate de plata esalonarilor obligatiilor catre bugetul de stat sunt SC Navol SA Oltenita si SC Separom SA Arad. In consecinta, pentru cei doi, ajutoarele de stat autorizate prin deciziile Consiliului Concurentei au fost anulate.
Numele grele care golesc lunar buzunarele romanilor, companiile de stat care sorb mii de miliarde din cauza ineficientei cronice nu se regasesc, bineinteles, pe lista Consiliului Concurentei.
De altfel, sa vorbesti despre verificari la 23 de societati dupa ce cu doar o zi in urma comisarul european al Concurentei, Neelie Kroes, iti atrage atentia ca sunt foarte multe cazuri si ca verificarile Consiliului Concurentei din Romania nu corespund cu realitatea, este cel putin penibil, in contextul in care mai avem la dispozitie doar doua luni pentru a pune la punct situatia concurentia