Primele ajutoare umanitare externe au sosit din partea Ungariei. Guvernul american a contribuit, prin programul USAID, cu utilaje si specialisti. Autoritatile olandeze au trimis in Romania comandamentul Serviciului National de Siguranta Impotriva Inundatiilor.
Specialistii serviciului german de protectie civila (THW) au evaluat, joi si vineri, situatia inundatiilor din judetul Timis. Simbata a intrat in tara un transport de 24 de pompe de capacitate mica si medie, trimise de guvernul de la Bonn. Valoarea ajutorului acordat de nemti prin deplasarea acestor utilaje, montarea lor in zonele inundate si consultanta specialistilor se ridica la 100.000 de euro, adica 3,6 miliarde de lei. Reprezentantii guvernului olandez au evaluat si ei, simbata, situatia din teren, iar saptamina viitoare vor trimite ajutorul pe care il pot acorda.
Nivelul apei a scazut
In paralel, montarea pompe romanesti produse la societatea bucuresteana Aversa care, potrivit prefectului de Timis, ar putea functiona complet abia din 23 mai, costa 1,2 miliarde de lei de la buget, la care se adauga si salariile muncitorilor care le vor instala. Aversa nu vrea sa lucreze pe cheltuiala proprie, alte costuri pentru functionarea pompelor autohtone, cum ar fi consumul de curent electric, vor fi suportate de Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF). Pompele de la Aversa au sosit, dar, pina simbata, numai una fusese pusa in functiune. In partea de nord a zonei inundate din judetul Timis, 16 pompe ale Ministerului Mediului din Ungaria evacueaza apa de mai bine de o saptamina. In weekend, nivelul apei scazuse cu aproximativ 50 de centimetri si in satele inundate se putea intra cu masina.
Stare de urgenta in Buzau
Drumul care face legatura intre judetele Buzau si Brasov (DN 10) ramine inchis, dupa ce, in zona Barajului Siriu, o mare cantitate de aluviuni s-a scurs de pe