Reuniunea ministrilor de Finante ai tarilor membre ale Uniunii Europene, ce a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute la Luxemburg, a fost marcata de dispute referitoare la contributia membrilor UE la bugetul pe perioada 2007-2013.
Corespondentul Associated Press a relevat faptul ca Germania si alti cinci membri ai UE, respectiv Franta, Marea Britanie, Austria, Suedia si Olanda, au respins propunerea de a-si mari contributia la bugetul Uniunii, ceea ce a "a adancit deosebirea de opinii in aceasta chestiune cu noii membri veniti in UE, care au vazut in aderarea lor un impuls pentru cresterea economica si a standardului de viata in tarile lor".
Corespondentul AFP sublinia ieri ca Gordon Brown, ministrul britanic de Finante, a ramas inflexibil in problema scutirii de aproximativ 4 miliarde de euro anual, de care a beneficiat tara sa in ultimii 20 de ani la platile catre bugetul comunitar.
Realegerea lui Tony Blair nu a adus si o modificare a atitudinii Marii Britanii in problemele bugetului UE, dar se spera la ajungerea la o solutie de compromis pana la summit-ul UE din luna iunie a.c. Conducerea UE sustine, acum, ca situatia economica a Marii Britanii este total diferita fata de 1984, ea devenind una dintre tarile cele mai prospere ale Uniunii.
Dezbateri aprinse au avut loc la capitolul privind cheltuielile din bugetul Uniunii. Bruxelles-ul propune fixarea unui plafon mediu al cheltuielilor pe perioada 2007-2013 la 1,14 la suta din Venitul National Brut comunitar, reprezentand 928 miliarde de euro, pozitie sustinuta si de cei "zece nou-veniti in UE". Germania si cei cinci sustinatori ai sai au cerut plafonarea cheltuielilor la 1 la suta (815 miliarde de euro)."Cei sase" au respins, astfel, o faza de tranzitie pentru tarile care, din cauza noului val de extindere, nu mai beneficiaza de fonduri de coeziune, cum este cazul Spaniei, care risca sa