Multa lume si-a frecat palmele de bucurie. Gata, am scapat de Ion Iliescu.
Cel legat de evenimentele din decembrie, cel implicat in declansarea mineriadelor, cel care a condus structurile fostului stat comunist pe drumul spre o aparenta democratica, iata, a fost scos din joc de propriii sai discipoli! Proverbul romanesc care zice ca aceia pe care nu-i lasi sa moara exact ei nu te lasa sa traiesti s-a confirmat.
Cei care s-au imbogatit sub grija parinteasca a lui Ion Iliescu, cei scapati de ghearele justitiei s-au intors impotriva lui si l-au debarcat cu singe rece, spunindu-i, ne pare rau, vremea dumneavoastra a trecut! Si astfel am ajuns in situatia de a ne intreba un lucru simplu.
Chiar a trecut vremea lui Ion Iliescu? Sigur, nu ne mai putem gindi la functia de sef al statului sau la cea de presedinte al PSD! Acestea par a fi definitiv pierdute.
Ion Iliescu, marele adversar al proprietatii, al modernizarii pe cai liberale a Romaniei, marele aparator al "baietilor" lui Ceausescu, campionul indeciziilor si al tergiversarii, frina celor 15 ani de tranzitie este cu adevarat scos din joc? Coplesit de ani, beneficiarul caderii comunismului in Romania pare a fi epuizat. Le mai incurca, le mai scapa, le ezita pe rupte, ca in tinerete.
In mod normal, un asemenea personaj s-ar refugia intre carti sau in linistea parcurilor. Si totusi n-o face! De ce?
Partidul mosit de Ion Iliescu din Frontul Salvarii Nationale se vrea intr-o perioada de modernizare. Mircea Geoana isi propune ca activul de partid si de stat, regasit in PSD, sa invete tehnici si limbaje democratice si sa se asorteze la stilul european. Operatiunea mi se pare chiar fezabila.
Activistii de altadata, fidelii de ieri ai lui Ion Iliescu, au destule resurse pentru a lua si infatisarea unor democrati abili. La urma urmei, au disponibili