Conducerea Muzeului National de Istorie a Transilvaniei (MNIT) este acuzata de o parte dintre muzeografi de incompetenta.
Reprosuri se aduc, in primul rind, directorului general Ioan Piso si a adjunctului sau, Mihai Rotea. Protestul a aparut pe internet, dar cei care l-au scris nu au avut curajul sa isi semneze opiniile, preferind varianta unui "Armaghedon istoric". Protestatarii au postat memoriul pe internet, dar l-au trimis si unor factori politici locali si de la Bucuresti, printre care ministerului tutelar.
Ei reclama Monei Musca, ministrul Culturii si Cultelor, ca, prin mentinerea in continuare a actualei conduceri a Muzeului, "se va asterne praful incompetentei si nepasarii unor oameni plasati prost, intr-un loc unde nu au ce cauta, intr-o institutie ce va consuma inutil fondurile atit de subtiri ale bugetului public".
Mentalitati istorice
Contestatarii pun pe tapet o serie de probleme privind organizarea institutionala a muzeului, considerat al doilea din tara in domeniu, mai ales in privinta organizarii spatiului expozitional, care urmeaza o logica stabilita inainte de 198
Ei sustin ca, in 1997, concursul pentru fotoliul de director, pe care Ioan Piso l-a cistigat, era unul formal, iar cistigatorul ar fi fost cunoscut dinainte.
Unii dintre angajatii muzeului au confirmat faptul ca relatiile cu directiunea institutiei nu sunt dintre cele mai stralucite, lipsa de comunicare fiind principala problema, precum si faptul ca unii dintre colegi si-au aranjat, intr-un fel, simpatia sefilor, dar nu prin competentele profesionale, ci prin docilitatea lor.
Favoruri si discriminari
De asemenea, starea acuala a muzeului sufera, nu numai din cauza unei degradari fizice, dar si din cauza unei