Evolutia cursului leu/euro din a doua saptamana din mai nu a fost cu nimic diferita comparativ cu cele din aprilie. Stabilitate si calm, iar eventualele derapaje au fost taxate imediat prininterventii in piata ale BNR.
Dolarul a castigat sute de unitati, urcand catre 2,9 lei, valoare care insa este improbabil sa o atinga. Doar o eventuala scadere a euro catre pragul de 1,24 dolari si mentinerea cursului la 3,6 lei au facut posibila o astfel de crestere.
Principala intrebare, pe care si-o pun si dealerii bancari, este daca va permite banca centrala o noua apreciere a leului, pentru a contracara efectul cresterii inflatiei.
Variantele evolutiei cursului sunt numeroase, ele mergand de la o scadere pana la 3,2 lei, dar mentionand si stabilizarea la pragul de 3,6 lei, sau chiar o crestere la 3,7 lei. Sa nu uitam ca proiectia pentru acest an a cursului mediu realizata de Comisia Nationala de Prognoza indica un nivel de 3,75 lei.
Varianta cea mai plauzibila este cea de trecere a euro la un nou palier, cel cuprins intre 3,5 si 3,55 lei, cu interventii in cazul in care s-ar scadea spre 3,4 lei. O astfel de scadere ar periclita si mai mult exporturile romanesti, care abia s-au obisnuit cu statutul "mai tare” al leului, dorindu-se un curs spre 3,75 lei.
Asa cum arata evolutia pietelor internationale, perioada de crestere a euro a incetat, cei care au mizat pe dolar putand sa obtina profituri maxime. Pentru urmatoarea perioada analistii internationali au in vedere posibilitatea ca euro sa scada pana la valori de 1,23 - 1,25 dolari. O revenire a euro ar putea avea loc in cazul in care bancile centrale vor profita sa cumpere mai ieftin moneda unica sau daca autoritatile chineze vor decide mult asteptata liberalizare a yuanului, care ar avea un efect negativ asupra dolarului.
Evolutia cursului leu/euro din a doua saptamana din mai nu a fost cu ni