Pentru a aduce cifrele seci ale statisticii in viata publica, "Curierul National", impreuna cu Institutul National de Statistica (INS), a initiat "Barometrul national".
Intr-o dezbatere care s-a desfasurat la jumatatea saptamanii trecute, la sediul hotelului "Lido", partile implicate au analizat principalele probleme cu care se confrunta mediul de afaceri romanesc. Partea patronala considera ca blocajul financiar este o rana care, in continuare, macina majoritatea intreprinderilor, iar partea sindicala a punctat zonele nevralgice ale economiei romanesti.
Potrivit INS, in perioada 1 ianuarie - 31 martie 2005, indicele brut al productiei din industria prelucratoare a inregistrat o crestere de 6,6 procente, fata de perioada corespunzatoare a anului precedent; pe ansamblul ramurii, indicele brut a fost de 105,3 la suta. In luna martie 2005, fata de luna similara din 2004, indicele brut al productiei industriale s-a majorat cu 4,0 la suta.
Cifra de afaceri totala a intreprinderilor cu activitate principala de industrie a inregistrat in aceeasi perioada, in termeni reali, o majorare de 1,9 la suta fata de perioada similara din anul precedent, iar in martie 2005, comparativ cu martie 2004, cresterea a fost de 3,5 la suta.
In perioada 1 ianuarie - 31 martie 2005, volumul cifrei de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala de comert cu amanuntul s-a situat cu 18,7 la suta peste nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.
In martie 2005, comparativ cu luna similara din anul 2004, cifra de afaceri obtinuta din comertul cu amanuntul a fost cu 17,8 la suta mai mare, iar volumul cifrei de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala de comert cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, de comert cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule inregistrat in trimestrul I a