Sporirea numarului de imigranti duce la crestere economica si nu la accentuarea somajului, se arata intr-un raport competent, care contrazice astfel temerile si prejudecatile raspandite in randul opiniei publice in legatura cu acest subiect, relateaza Financial Times, citat de Mediafax.
Studiul, referitor la efectul imigratiei asupra salariilor si somajului in Europa, ajunge la concluzia ca, inclusiv in cazul celor mai simple tipuri de economie, nou-venitii sunt inclusi in sistem si determina crearea de noi locuri de munca.
Christian Dustmann, unul dintre autorii raportului, afirma ca dezbaterea publica referitoare la imigratie "pare adesea sa induca ideea ca exista un numar fix de locuri de munca in cadrul economiei si ca imigratia va duce la o concurenta si mai mare pentru aceste slujbe".
Acest lucru nu este adevarat, declara el. "O economie implicata intr-o piata internationala competitiva intotdeauna isi poate spori productia, ii poate asimila pe noii muncitori prin crearea de noi locuri de munca", afirma raportul, care se bazeaza pe experienta europeana in domeniul imigratiei incepand cu cel de-al doilea razboi mondial.
Tendinta, atat a politicienilor, cat si a populatiei, este aceea de a supraestima proportia si impactul imigratiei.
Drept consecinta, de cele mai multe ori, guvernantii iau decizii care nu se bazeaza pe fapte reale, de reducere a fenomenului imigratiei. Majoritatea tarilor europene sunt "in esenta, tari de imigratie", se arata in raport, la fel ca Statele Unite, unde proportia populatiei de alta origine este de 12,3 la suta. Concluzia studiului este aceea ca temerile legate de faptul ca imigratia poate insemna reducerea locurilor de munca pentru cetatenii unei tari sunt, in mare parte, neintemeiate. Desi imigratia poate duce la stabilirea unor salarii mai mici pentru muncitorii necalificati, efectul acesta este tem