de VANDA GEORGIA IONITOIU, MARA RADUCANU GARGANTUA SI PANTAGRUEL Astazi va facem o propunere cat se poate de apetisanta: haideti sa hoinarim, ca deâ, asa mai "gustam" si noi din bucuria vietii, prin Bulgaria! De ce "apetisanta"? Pentru ca nu o sa umblam fara rost de colo-colo, ci, dimpotriva, calatoria noastra are o tinta bine stabilita: deliciile gastronomiei bulgare. Cu siguranta va vor impresiona si nu ne indoim de faptul ca veti pleca de aici cu o "traista" de retete care mai de care mai interesante.
TRADITIE. Fundamental traditionala, bucataria bulgara este adepta respectarii marilor principii gastronomice ce dau o savoare incontestabila mancarurilor. Mirodenii, carne, condimente , branzeturi - toate acestea, combinate in retete inedite, dar foarte gustoase, te vrajesc ori de cate ori le incerci. Micul-dejun este realmente copios si constituie pentru bulgari principala masa a zilei. Cina se serveste mult mai tarziu, fiind formata in mare parte din aperitive.
Iaurtul si branza alba sunt "la ele acasa", insa simbolul gastronomiei bulgare ramane "SOPSKA", o delicioasa combinatie alba-verde-rosie - ceapa, rosii si castraveti - ce poarta culorile drapelului national. Pentru bulgari nu este placere mai mare decat sa "devoreze" aceasta salata in compania unui pahar cu rakia. Bucataria bulgara este o adevarata ispita pentru gurmanzi, astfel incat pastrama, musacaua si supa de iaurt sunt tentatii carora putini le rezista.
GUST. Viticultura este una dintre ocupatiile principale ale bulgarilor. Fertilitatea solurilor si conditiile climaterice favorizeaza producerea diverselor soiuri de vin. Si, ca sa nu credeti ca exageram cu ceva, aflati ca in Bulgaria se cultiva nici mai mult, nici mai putin decat 1.300 soiuri de vita-de-vie. Rakia si Mastika sunt doua bauturi foarte apreciate aici, dar extrem de tari. Asa ca aveti mare grija! Nu mai mult