Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a publicat pe pagina sa de Internet expunerea de motive pentru proiectul de Lege privind organizarea si functionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii private. Aprobarea unei astfel de legi usureaza alinierea la legislatia europeana. Potrivit noii legi, pentru a fi alesi, membrii Comisiei trebuie sa indeplineasca o serie de conditii restrictive, care, insa, sunt recompensate de beneficiile ce decurg din acest statut.
Dupa mai multe incercari de reformare a sistemului de pensii prin crearea cadrului legal si institutional corespunzator, la sfarsitul anului trecut, Guvernul a adoptat doua legi noi, Legea 249/2004 privind pensiile ocupationale si Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cele doua legi reprezentand baza trecerii la pilonul III si respectiv II al sistemului de pensii, se arata in expunerea de motive a MMPS pentru modificarea actului normativ.
Componenta privata de pensii introdusa de Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat se bazeaza pe capitalizare, sub forma schemelor cu contributii definite, cu respectarea unei rate minime de rentabilitate, avand un caracter obligatoriu. Obligativitatea rezulta atat din modul de constituire al contributiei (o parte din contributia de asigurari sociale platita de asigurat trece in administratia privata), cat si din modul de participare (persoanele in varsta de pana la 35 de ani, nou intrate pe piata muncii, participa obligatoriu la sistem).
Legea 249/2004 privind pensiile ocupationale introduce componenta facultativa a pensiilor, infiintarea unei astfel de scheme putand fi propusa, de comun acord, de catre angajator si sindicat (sau reprezentantii salariatilor), prin contractul colectiv de munca sau, daca nu exista un astfel de contract sau nu exista sindicat, poate fi propusa de catre angaj