Pana in anul 2015, afirma intr-un articol cotidianul "Pravda", resursele de hidrocarburi ale Rusiei s-ar putea diminua. Din acest motiv, Iuri Trutnev, ministrul rus al Resurselor naturale, sustine ca este imperios necesara angajarea companiilor nationale ce exploateaza titeiul si gazele naturale ale tarii sa inceapa imediat prospectarea si punerea in exploatare a noi depozite.
In opinia lui Trutnev, o posibila diminuare brusca a extractiei de titei prognozata pentru anul 2010 ar putea fi contracarata prin exploatarea importantelor rezerve din platoul continental. Cercetari si evaluari recente arata ca 75 la suta din rezervele de petrol din teritoriul Rusiei sunt deja in exploatare, dar in proportie de mai bine de 50 la suta sunt epuizate.
Un aport urias il pot avea rezervele identificate pe cei 240.000 km. patrati de self continental de care dispune Rusia, a caror prospectare si punere in exploatare ar putea fi scoase la licitatie inainte de 2010. Rezervele totale ale zonei respective sunt estimate la 9 miliarde de tone si ar putea aduce un profit de 5 miliarde de dolari la bugetul Rusiei. In cazul inceperii exploatarii acestor rezerve, subliniaza "Pravda", citandu-l pe ministrul Iuri Trutnev, extractiile din platoul continental ar putea ajunge in 2020 pana la 95 milioane tone de titei si 320 miliarde metri cubi de gaz natural. In scopul atingerii acestui obiectiv, sunt avute in vedere investitii de 70-110 miliarde de dolari. Ceea ce lipseste companiilor rusesti de proiectare a platoului continental, lucrare inceputa de altfel inca din 1993, este tehnologia performanta din Occident.
In consecinta, ministrul rus al Resurselor naturale considera necesara atragerea companiilor straine care au echipamente ultraperformante si experienta bogata in forajele marine, angajate deja de China, Vietnam sau Siria.
Pana in anul 2015, afirma intr-un artico