Averile afisate de fostul guvern PSD iti taie rasuflarea. La Camera Deputatilor au fost afisate, in sfirsit, noile declaratii de avere. Aroganta lui Nastase iese din nou la iveala. Fostul premier a completat formularul in bataie de joc, evaluind unele obiecte de arta la preturile din anii ‘80.
Daca ar fi sa ne imaginam casa lui Mitrea dupa declaratia de avere, ar fi un fel de pestera a lui Ali Baba: zeci de obiecte din aur si argint, tablouri si gablonturi. Popescu aproape ca stirneste indignarea: un hectar intravilan. Nici Hrebenciuc nu-i de plins: 37 de hectare de teren in Voluntari, la o aruncatura de bat de Capitala.
Ce putem citi in noile declaratii de avere: lux sfidator, sete de bogatie, frenezia agoniselii, arivism. La sfirsit, marea intrebare: de unde atita banet la social-democratii care pling zilnic pe umerii "celor multi si obiditi". Mai ales ca nici unul dintre cei de mai sus nu s-a remarcat in sectorul privat ca mare om de afaceri.
Cel dintii colectionar al tarii, Adrian Nastase, a gasit o modalitate prin care sa ascunda pina la urma valoarea tablourilor. El nu a trecut nici un autor sau titlu de tablou. In loc sa scrie valoarea de piata la momentul actual, Nastase a enumerat preturile din anii ‘70 sau ‘80. Nici macar numarul tablourilor nu le-a cuprins in declaratie.
Singurul lucru pe care l-a facut Nastase a fost sa inventarieze pe liniute (in numar de opt) cam ce categorii de bunuri a strins. Astfel, icoanele si obiectele de cult cumparate intre 1975-1989 valoreaza in opinia lui Nastase 8.340 lei. Ce-i drept, la acea vreme aceasta suma era imensa, ea reprezentind circa patru salarii.
Tot cam pe-atunci a inceput sa colectioneze si obiecte de arta decorativa (ca si la icoane, preturile sint de pe timpuri - 20.760 lei). La cea mai asteptata rubrica, cea a tablourilor, singurul lucru cert este c