Desi dolarul a urcat, saptamana trecuta, pe pietele internationale, pana la cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni, analistii nu cred ca aceasta este o tendinta de durata. „Reactia de crestere este mai degraba una pe termen scurt, emotionala.
Cred ca, in acest moment, nimeni nu are curaj sa parieze pe o crestere sustenabila a dolarului, deoarece aceasta ar presupune o corectie pe termen lung a deficitelor extern si bugetar al SUA", explica analistul-sef al ABN Amro, Radu Craciun.
De altfel, adauga Craciun, recent, bancile de investitii internationale si-au ajustat asteptarile de crestere a dolarului in raport cu euro - nu se mai asteapta la cresteri agresive (1,35-1,36), dar cred ca va ramane cantonat undeva in jurul a 1,3.
La finele saptamanii trecute, moneda americana a fost cotata la 85,72 de puncte fata de un indice de valute si s-a apropiat de nivelul de 1,2670 unitati pentru un euro, aprecierea dolarului fiind stimulata de datele pozitive publicate recent in Statele Unite.
In plus, diminuarea neasteptata a deficitului comercial al SUA, in luna martie, a redus ingrijorarea legata de dezechilibrele structurale ale economiei americane.
„Cu toate acestea, nu cred ca este posibila o crestere pe termen lung, deoarece argumentele care stau la baza previziunilor de crestere a dolarului nu se sustin", crede si analistul Florian Libocor.
Nici evolutia euro nu este fundamentata economic, dar nici revenirea dolarului nu este sustenabila, considera Libocor, care explica: „Deficitele SUA raman inca foarte mari, chiar daca s-au redus, ceea ce ma face sa cred ca aprecierea dolarului nu este de durata, ci este numai o chestiune conjuncturala".
De aceeasi parere este si dealerul unei importante banci comerciale, care crede ca datele statistice prezentate sunt neclare, cert este doar ca problemele i